Creativiteit opent deuren

Hi, zoals je misschien nu wel weet, ik ben Steven van der Beek, 20 jaar. Ik ben gek op lekker creatief bezig zijn. Sinds september 2021 ben ik enthousiast student Communicatie en Multimedia Design (CMD) op de Hogeschool Rotterdam. Een studie die mij tot nu toe op het lijf geschreven lijkt.

Ik ben creatief ingesteld, maar wel ‘down-to-earth’, ik ben geen zwever. Ik hou van duidelijk, helder en to-the-point. Ik denk in mogelijkheden en oplossingen.

Goed leren werken met de middelen die je ter beschikking staan en, niet onbelangrijk, waar de doelgroep behoefte aan heeft, is belangrijk. Zo word je vindingrijk en open je deuren. Ik leer graag nieuwe methoden en technieken, want ontwikkeling en ervaring opdoen binnen mijn studie vind ik belangrijk. Ik heb mijn kennis en vaardigheden dan ook zeker verder kunnen uitbreiden. Ik voel dat ik nu sneller, en met een stevige basis, van start kan gaan.

Op de middelbare school, waar ik het Atheneum heb afgerond, heb ik goed geleerd om een probleemstelling vanuit meerdere perspectieven te bekijken en aan te pakken. Door het eindexamenvak Kunst heb ik hier meerdere vormen van kunst leren kennen en kunnen toepassen.
Hier heb ik veel aan bij mijn studie CMD waar de focus ligt op ontwerpen en ontwikkelen voor én met een doelgroep.

Design is so simple, that's why it is so complicated

Paul Rand

Mijn eigen onderneming!

Al sinds het begin van mijn middelbare schooltijd ben ik bezig om mijn creativiteit te ontwikkelen. Deels omdat het mijn hobby is en deels omdat ik merk dat daar mijn kracht ligt. Ik heb veel creatieve  hobby’s uitgeprobeerd, zoals videos maken, muziek maken en kunst maken en experimenteren met programma’s zoals Photoshop. Toen bleek dat ik het meeste plezier haalde uit de mogelijkheden die de Adobe-programma’s mij bieden en ben vanuit daar doorgegroeid. Door te hobbyen met de Adobe-programma’s heb ik mij breder kunnen ontwikkelen in het creatieve vakgebied.

Het is dan ook niet verrassend dat mijn voorliefde voor het vak van grafisch vormgever hieruit is ontstaan. Mede daarom ben ik in 2019 ook mijn eigen bedrijf Screativity begonnen.  Zo kon ik mij meer nog gaan verdiepen in de wereld van het grafisch design.  Het werken voor opdrachtgevers geeft het werk een extra dimensie. Zo heb ik leren omgaan met veel verschillende opdrachtgevers, die allemaal hun eigen verwachtingen en eisen hebben. Goede communicatie en verwachtingenmanagement is dan belangrijk.

Het leukste aan het werken binnen mijn eigen bedrijf vind ik, dat ik van mijn hobby mijn bijbaan heb kunnen maken. Het is ook leuk om te zien dat als je iets moois maakt, je daar andere mensen mee helpt en blij maakt.

Binnen mijn eigen bedrijf heb ik mij zo door de jaren heen goed kunnen ontwikkelen op meerdere gebieden. Niet alleen binnen mijn vak als grafisch vormgever, maar ook op gebied van doelgericht ontwerpen, doelgroep onderzoek, het binnen bestaande huisstijlen en visies werken, contact met de klant/opdrachtgever en meer.

Wat zijn mijn hobby's?

Naast al die bedrijvigheid houd ik me ook nog bezig met allerlei andere hobby’s en interesses. Zo houd ik ontzettend veel van bordspellen. Ik bezoek dan ook meerdere keren per jaar een spelletjesbeurs of spelletjescafé. Maar ik ben ook gek op digitaal gamen en ben de oh zo trotse eigenaar van een retro Nintendo-collectie. Ik blijf graag op de hoogte binnen de popculture en bezoek af en toe een fantasy beurs. Kortom ik houd van geeky dingen.

Maar ik houd er ook van om dingen ‘from scratch’ te maken. Uit het niets iets bouwen, zoals miniatuurbouw. Maar ook digitale tekeningen maken en sinds kort verdiep ik me ook in het maken van foto’s.

Een aantal van deze hobbyprojecten laat ik zien op mijn Playground pagina.

Skills en voorkeuren

Mijn digitale hard skills bestaan uit: Illustrator, Photoshop, InDesign, Premiere Pro en Figma. Deze hardskills heb ik vooral ontwikkeld door er hobbymatig mee te werken én binnen mijn eigen bedrijf en voor mijn studie.
De hard skills voor Illustrator heb ik vooral ontwikkeld doordat ik binnen mijn eigen bedrijf veel moet werken met huisstijlen en logodesigns. Photoshop heb ik vooral ontwikkeld omdat ik veel bezig ben met fotobewerking en digitale tekeningen. Figma en Premiere Pro heb ik ontwikkeld door prototypes en video’s te maken voor mijn studie. Verder maak ik webdesigns met WordPress en Elementor en beheers ik basis html en css.

Ik heb ook geleerd om fysieke (hard copy) producten te maken. Dat kan ik ook goed toepassen bij het maken van prototypes. Ik heb leren omgaan met verschillen gereedschappen en materialen.

Programma’s die ik nog wil leren zijn: 3D-programmas, software zoals Blender. Ik verwacht dat deze toepassing een groot onderdeel gaat zijn van het creatieve vak in de toekomst.

Ik kan mij goed aanpassen aan de situatie en ga overal in met een creatieve mindset. Ik kan goed luisteren, zo hoor ik graag de mening van mijn teamleden en van de doelgroep. Mijn probleemoplossend vermogen pas ik toe om eventueel bij anderen tunnelvisie te voorkomen en zaken af en toe eens even van een afstandje te bekijken. Dit kan veel discussie en tijd besparen. Onderzoekend vermogen komt mij van pas bij de fieldresearch.
Ik werk graag samen, bij voorkeur in een gezellig team waar we lekker met elkaar kunnen grappen maar ook hard kunnen werken. Op deze manier komen mijn sterke softskills goed tot zijn recht.

Naast dat ik mijn sterke soft skills beschrijf, vind ik het ook belangrijk om mijn minder sterke kant te benoemen. Ondanks dat ik er niet voor wegloop en het wel kan, is spreken in het openbaar niet mijn sterkste kant. Dit komt doordat ik al van jongs af aan een stotterprobleem heb, waardoor ik merk dat ik het daardoor soms minder overtuigend of vlot kan overbrengen.

Een goede werkomgeving betekent voor mij een goede samenwerking, gecombineerd met een efficiënte workflow. Ik vind het fijn als je je uit kunt spreken en je je mening kunt geven. Zo kan ik ook mijn ‘out of the box’ ideeën delen. Brainstormen zonder vooraf opgelegde grenzen. Op deze manier kom je vaak op de leukste concepten. Daarnaast vind ik belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen overleggen en het daadwerkelijk aan de slag gaan.

Binnen mijn studie leer ik het hele ontwerpproces, van deskresearch tot prototypes maken en testen bij de doelgroep. Het is belangrijk om te leren hoe dit moet en om er zo steeds beter in te worden. Ik moet wel zeggen dat de onderdelen deskresearch en fieldresearch mij minder aanspreken dan het design- en het prototypegedeelte in het ontwerpproces. Ik ben graag bezig met de uitwerking en verbeelding van een product/dienst binnen het project. Ik houd daarbij de behoeften van de doelgroep goed in gedachten.